
צוואות וירושות
צוואות וירושות הם נושא משפטי מורכב. לכן, אם ברצונך לכתוב צוואה או לברר את זכויותיך מכוח דיני הירושות והצוואות, יש להיעזר בעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה והירושה באופן בלעדי וייחודי. עריכת צוואה ע"י עורך דין המתמחה בצוואות וירושות יכולה למנוע סכסוכי ירושה, המהווים לא רק הליך משפטי מורכב אלא עלולים ליצור משבר עמוק ביחסים בין בני המשפחה.
עריכת צוואה תקינה שסוגרת את כל הפינות, תמנע סכסוך ירושה ותאפשר לדאוג לעתיד היקרים לך.
למשרדנו מומחיות מיוחדת בעריכת צוואות מורכבות כולל צוואות הדדיות. כמו כן אנו מומחים בטיפול בהתנגדויות לצוואות, תביעות בעניין היקף העיזבון, תביעות מטעם יורשים וכנגד יורשים וניהול עזבונות.
מהי צוואה
צוואה היא מסמך ובו מפרט אדם מה הוא מצווה כי ייעשה ברכושו לאחר מותו. חוק הירושה קובע, כי במידה וצוואה נכתבת כדין, אזי יש לכבד את רצונו של המנוח ולפעול על פי הוראות הצוואה.
בישראל, החוק המסדיר את דיני הירושה והצוואה הוא "חוק הירושה" ותקנות הירושה שמטרתן ליתן הוראות ביצועיות ולקבוע סדרי דין לביצוע הליכים שונים מכוחו של החוק.
חשוב להבהיר כי אדם העורך צוואה, רשאי לשנותה כל עוד הוא בחיים ואנו ממליצים לרענן ולחדש את הצוואות שערכתם מידי כמה שנים, בהתאם לנסיבות חייכם המשתנות. לדוגמא – אם נתתם סכום כסף משמעותי לאחד הילדים כדי לקנות דירה. וליתר הילדים לא נתתם. אז אתם יכולים לכתוב שאותו סכום שניתן לילד, יתקזז מחלקו בירושה.
מי יכול ומי לא יכול לערוך צוואה?
לא כל אחד יכול לכתוב צוואה. סעיף 26 לחוק הירושה קובע, כי קטין ופסול דין אינם יכולים לכתוב צוואה, אם בזמן כתיבתה הם לא ידעו להבחין בטיבה של הצוואה.
חוק הירושה קובע בצורה ברורה, כי צוואה היא מעשה אישי. לכן, היא יכולה להיערך רק ע"י המצווה. דהיינו, בן/בת זוג המצווה אינם יכולים לכתוב צוואה בשם אשתו/בעלה, כך גם ילדיו של אדם אינם יכולים לכתוב צוואה בשמו. כמו כן, קובע חוק הירושה בסעיף 28(ב), כי צוואה שלא נערכה ע"י המצווה עצמו, בטלה מאליה. דהיינו: אם ילדיו של אדם ערכו צוואה בשמו, לא יהיה לצוואה כל תוקף.
צוואה היא מסמך משפטי בעל חשיבות רבה. לכן, כדי שצוואה תהפוך למסמך בר מימוש, חוק הירושה קובע מגוון רב של הוראות, שיש לפעול על פיהן בקפדנות.
למשרדנו מומחיות מיוחדת בעריכת צוואות מורכבות כולל צוואות הדדיות.
אם נלך למקרה הקלאסי שבו למנוח היו במותו בת זוג וילדים אז לפי החוק האישה יורשת חצי מהרכוש + את כל המיטלטלין + מכונית הנוסעים. והילדים יורשים את חצי מהרכוש שנותר. כלומר בסיטואציה הנ"ל האישה והילדים של המנוח הופכים להיות "שותפים עסקיים" בעל כורחם.
וזה מתכון לצרות – למה?
- אף אחד לא רוצה לנהל רכוש, עם שותף שהוא לא בחר בו
- אף אחד לא רוצים להיות בידיים של מישהו אחר.
- הסיכוי שלילדים שלכם יהיו צרות עם אישה שהיא לא אימא שלהם גבוהים מאד.
- אם הילדים שלכם קטינים – אתם מקבלים "מפקח" שזו המדינה.
מה הכוונה "מפקח" ?
המדינה מנהלת פיקוח על אופן ניהול הרכוש של הקטינים: נאמר שקטינים ירשו יחד עם אימם, בחלקים שווים, את העיזבון של האבא. אם אותה אישה תרצה למכור נכס מנכסי העיזבון, היא תצטרך לפנות לביהמ"ש לענייני משפחה, יחד עם חוזה המכר הלא חתום ויחד עם חוות דעת של שמאי ולהוכיח לביהמ"ש שהעסקה שהיא עומדת לבצע עומדת בהכרח לטובת הילדים. כלומר לקבל אישור מבית משפט לפני שהיא מתקשרת בהסכם עם צד ג'.
מיותר לציין שיש עסקאות שהקונה – לא יסכים לחכות לכם שתפנו לביהמ"ש ותקבלו החלטה לפעמים זה יכול גם לקחת שבועות. והתהליך הזה למעשה מסרבל את הליך המכר או הרכישה, לפי העניין. מלבד העובדה שההליך הזה עולה כסף. משלמים אגרות לביהמ"ש וגם שכ"ט לעורך הדין.
אם יש לכם יורשים שהם מתחת לגיל 18 תערכו צוואה כדי שתהא לכם 100% שליטה על אופן ניהול חלקם של הקטינים וגם כדי להקל על השותפים.
במסגרת הצוואה תכתבו הוראות מיוחדות לעניין הקטינים – תמנו לקטין נאמן או אפוטרופוס לרכוש.
תנו הוראות ביחס לשחרור הכסף לידי הקטין וביחס לאופן ניהול הכסף.
הרבה גרושים וגרושות מגיעים למשרדנו בבקשה לערוך צוואה כדי להבטיח שאם הם ילכו לעולם – הגרוש/ה לא תנהל את החלק של הילדים בעיזבון מעצם היותה האפוטרופוס הטבעי של הילדים.
צוואה רגילה אפשר לשנות בכל עת. בלי להודיע לאף אחד! קמתם מחר בבוקר והחלטתם לנשל את אחד הילדים – אתם יכולים לשנות את הצוואה.
תארו לכם סיטואציה בה בני זוג כותבים צוואה האחד לטובת השנייה. קרה מקרה והבעל החליט לשנות את הצוואה שלו ולהוריש את כל רכושו והונו – לפילגש שלו ומן הסתם לא הודיע לאישה על כך. הפתרון לכך הוא צוואה הדדית.
האם כדאי לכתוב צוואה? התשובה חיובית חד משמעית. ככל שאינך חפץ כי הרכוש שצברת יחולק על פי החוק ייקבע הרי שעלייך לערוך צוואה ובה אתה זה שתקבע בעצמך, למי ומתי יחולק הרכוש שצברת לאורך חייך ובאיזה אופן.
הדרך הטובה ביותר לממש את האוטונומיה האישית שלך וגם למנוע מחלוקות עתידיות, היא לערוך צוואה על פי חוק, תוך קבלת סיוע וייעוץ מעורך דין העוסק בתחום דיני המשפחה.
צוואה נעשית בכתב יד, בעדים, בפני רשות (שופט, חבר בית דין דתי, רשם של בית משפט, הרשם לענייני ירושה או נוטריון) או בעל-פה. לקריאה נרחבת יותר על צוואה הדדית מומלץ לקרוא את מאמרנו בנושא – סוגי צוואות.
כשאתם עורכים צוואה דעו לכם שאתם יכולים לרשום הגבלות או תנאים.
לדוגמא הורשה על תנאי: – אני מוריש לנכד שלי 50 אלף ₪ בכפוף לכך שילמד בלימודים אקדמיים.
אני מוריש לבת זוגתי 1 מיליון בכפוף לכך שבמותי גרנו תחת קורת גג אחת ולא היינו בהליכי גירושין.
אתם יכולים לכלול בצוואה גם הוראה על מינוי מנהל עיזבון שיהיה אחראי על חלוקת העיזבון בין היורשים השונים. אנו ממליצים לנקוב בשם של איש מקצוע שאתם סומכים עליו.
אתם יכולים למנות אפוטרופוס לרכוש ככל ומדובר בעיזבון שעובר לקטינים. לתת הוראות באיזה גיל לשחרר לקטין את הכסף, אולי לתת הוראה שיש לשחרר לקטין כסף לצרכי לימודים או רפואה חלילה וכיד הדמיון הטובה.
חשוב להדגיש – צוואה, היא הקול של המנוח אחרי מותו. ועכשיו בא בן אדם זר – שופט, וצריך להתחקות אחר אומד דעתו של המנוח– למה התכוון המנוח ומה רצה. לכן, תנסו להשאיר אפס מקום לפרשנות ותהיו מאד מאד ברורים.
באיזה גיל כדאי לערוך צוואה?
התשובה היא בכל גיל ובפרט כשנולדים לכם ילדים.
עריכת צוואה נתפסת בעיני רבים כצעד שיש לחשוב עליו בגיל השלישי אולם למעשה, כדאי לערוך צוואה כבר בגיל צעיר שהרי לא אחת אנשים הולכים לעולמם בטרם עת בנסיבות מצערות; נראה לנו לפעמים כי תרחישים אלו רחוקים מאתנו ואולם לדאבוננו אף אחד מאתנו אינו יודע מה צופן לו גורלו.
שאלות נפוצות